top of page

Tammeka Premium liigas 2022.hooajal

Marti Pähn: „Usun, et Tammeka esindusmeeskonna läbi aegade punktirekord oli selles meeskonnas kindlasti sees!“


Novembri teisel nädalavahetusel sai lõpu Jalgpallikool Tammeka esindusmeeskonna Premium Liiga 2022 hooaeg.




Kui 2021 hooaeg läks võistkonnal üle kivide ja kändude ning liigasse püsimajäämine kindlustati alles läbi üleminekumängude, siis hooaeg 2022 kulges juba hoopis rõõmsamates nootides ja stabiilsemalt. Koht kõrgeimal liigatasemel 2023 aastaks sai kindlustatud sisuliselt juba suve lõpus ja hooaja lõpp kujunes pigem võitluseks parema koha pärast liigatabeli keskel. Tihedas lõpuheitluses suudeti jätta selja taha nii Narva Trans kui ka Tallinna Kalev ning kuues koht lõpptabelis oli tõsiasi. Kordaminekuks võib pidada ka võidukalt jätkuvat karikasarja, kus ollakse jõutud kaheksa parema hulka, kes loositakse omavahel paaridesse 2023. hooaja alguses. Tänu karikasarjas jätkamisele ja võimalikule edule seal on elus ka võimalus, et 2023. aasta suvel võib näha Tartus euromänge.



Tammeka esindusmeeskond kogus hooaja lõpetuseks 36-st mängust 39 punkti ning väravate vahe jäi 38-57. Võistkonna edukaim väravakütt oli Kevin Mätas, kes liigas lõi hooaja jooksul 10 ja karikavõistlustel 9 väravat. Täpseima jalaga resultatiivsete söötude jagajad olid võrdselt neljale väravale eeltöö teinud Patrick Genro Veelma, Henri Välja ja Tanel Lang. Enim mänguminuteid (2839) veetis liigahooajal väljakul Gerdo Juhkam, kes samuti teenis enim kollaseid kaarte (11). Punaseid kaarte teenis võistkond kokku liigahooajal seitse ja neist enim (2) jäi Tanel Tammiku nimele.




Esindusmeeskonna kodumänge külastas keskmiselt 266 pealtvaatajat, mis oli Premium liiga viies tulemus. Suurim publikuhulk (387) oli kohal Tamme staadionil 05.08, kui kodumeeskond pidi vastu võtma 0-1 kaotuse tulevaselt Eesti meistrilt FC Floralt.

Võrreldes 2021 hooajaga toimusid meeskonnas ka üsnagi tuntavad kaadrimuudatused, hooaja ettevalmistust ja esimest poolt koordineeris peatreenerina portugallane Miguel Santos, kelle tööd jätkas ja hooajale positiivse lõppakordi andis senine abitreener Marti Pähn.

Meeskonnast lahkusid 2021 hooaja lõppedes senised kandvad jõud Tristan Koskor (Florasse), Mihkel Järviste (Florasse), Marko Lipp (Florasse), Kevin Aloe (Transi) ja Andre Paju (Elvasse).

2022 hooajaks liitusid samas Tammekaga tippjalgpalliga lõpparve teinud Viljandi Tulevikust Gerdo Juhkam ja Tanel Lang. Kodulinna naases Tallinna Legionist Eesti koondise raudvara Sander Puri ning Florast saabus laenule Henri Välja. Samuti sai esindusmeeskonnas aina rohkem mänguaega, Tartus juba mitmendat aastat põhikohana üliõpilasena tegutsev, kuid teada tuntud tugeva Peterburi Zeniidi taustaga olev Aleksandr Kukharev .

Traditsiooniliselt said oma võimaluse ka Tammeka enda noormängijad, kes usaldust ka igati õigustasid ja pakutud mänguaja ka tänuga vastu võtsid. Rohkem või vähem said esindusmeeskonna eest Premium liiga mängudes oma panuse anda Henri Käblik (s.a 2005). Herman Pedmanson (2005), Kevin Burov (2004), Marcus Agarmaa (2003) ja Karl Läänelaid (2003). Eriti suure pauguga löi Premium liiga ukse lahti ründaja Henri Käblik, kelle saldoks jäi Premium liigas 4 väravat ja 1 väravasööt. Karikavõistluste edusse panustas noor mängumees viie väravaga.

Kahjuks jäid Artur Uljanovi ja Karl Johan Pechteri hooajad jällegi plaanitust tuntavalt lühemaks, kuna esimesel tuli ravida tõsist põlve- ja teisel õlavigastust. Poole hooaja pealt otsustasid profijalgpalluri karjäärile joone alla tõmmata pikaaegne esindusmeeskonna mängija Martin Jõgi ja mõnevõrra noorem Ats Toomsalu.

Tammeka esindusmeeskond andis traditsiooniliselt suure panuse ka erinevatesse Eesti meeste- ja noortekoondistesse, kui aasta jooksul võis tammeklasi kohata pea kõigis Eesti noortekoondiste mängude protokollides. Meeskonna tuntuimad ja kogenuimad mängijad Sander Puri ja Taijo Teniste esindasid mitmel korral ka A koondist ning Taijo avas San Marino koondise vastu ka oma väravaarve rahvuskoondise eest.



Kuid selleks, et vaadata numbrite ja tulemuste taha ja aru saada, et mis toimus võistkonnas ja mängijate-treenerite peades tegelikult, palusime suvest meeskonna peatreeneri kohusetäitjaks saanud Marti Pähnal vastata mõnele küsimusele, mis võiksid möödunud 2022 hooaega pisut laiemalt avada.


2022 hooajaks ettevalmistamisel Tammeka esindusmeeskond esmakordselt regulaarselt kasutada jalgpallihalli, mis asus küll Viljandis. Kirjelda lühidalt, et millised eelised hallis regulaarselt treenimine nii taktikaliselt kui ka füüsiliselt annab ja kui hooaeg algas, kas võrreldes eelmiste aastatega olid Tammeka mängijad varasemate hooaegadega võrreldes paremas seisus.


- Ma arvan, et Premium liiga meeskonnad, eriti Tallinnas treenivad tiimid, on jõudnud olukorda, kus Eesti talve kohta heades tingimustes hooajaks ettevalmistamine on normaalsus. Seetõttu võib meie olukorda, kus pidime küll paar tundi igas päevas veetma bussis, kuid saime samuti kasutada Viljandi sisehalli, pidada heas mõttes mängureeglite võrdsustamiseks. Ma usun, et sel talvel oli kasu nii füüsiline kui ka vaimne. Treenerite tiimi vaatest annab see teadmise, et kõik, mida planeerid, saad ka ellu viia ning takistuseks ei saa välised tegurid väljakul jää ja lume näol. Mängijate vaade on suures plaanis sarnane - on võimalik keskenduda jalgpallilistele tegevustele, muuta suunda, väljak ei ole takistuseks ning seeläbi saab ka n.ö peas tegeleda info vastuvõtmise ning ülesannete elluviimise, mitte püsti püsimisega. Kokkuvõtvalt seisneb muutus selles, et saame igast trennist võrreldes varasemaga rohkem kätte ning usun siiralt, et see väljendus ka mängijate valmisolekus liiga hooajaks.


Sina ise võtsid Miguel Santoselt ohjad üle suvel ja kui vaadata tulemusi ja punkte mängu kohta, siis oli temast igati edukam. Mis sa ise arvad, kas sinu edu taga oli Migueli poolt eelnevalt laotud põhi või oli hoopis tegemist sinu isikust või taktikalistest muudatustest tuleneva eduga ?


See on küsimus, mis on oma olemuselt juba üsna hinnanguline ning subjektiivne ning arvan, et mina küsimuse ühe osapoolena ei ole päris õige inimene sellele vastama. Ma saan isiklikust plaanist öelda, et Migueli trennid olid sellised, mis mulle meeldisid ja me võtsime meeskonna üle usus, et selle poole pealt ei pea me liiga palju muutma. Muidugi on iga treeneri lähenemine, harjutusvara ja ka info, mida ja kuidas ta treeningutel jagab, erinev. Ma usun, et treeningprotsessi ülesehitus, mängulisus, ning see, et fookuses on palliga tegevused, on ka põhjus, miks me mõlemad seda rolli Tartu Tammekas saime kanda.

Treeneritena meeskonda üle võttes oli meil Mait Toomiga üsna sarnane nägemus, mida mängijate asetuses, mänguplaanis ning teistes printsiipides oleks vaja muuta, et me mängiksime nii, et meile treeneritena see meeldiks ja mida me uskusime, et sobib ka meie koosseisule. Usun, et kokkuvõttes oli ka seal, kus me seda lootsime näha, teatav edasiminek.


Millal ja milline oli hooajal võistkonna raskeim periood ja miks see nii oli ?


- Kuna mäng käib võidu peale, siis kõige raskemad perioodid on kindlasti need, kus võitudest tulevat head emotsiooni ning enesekindlust jäi napimaks, läinud hooaja mõttes langes see meie puhul hiliskevade ning varasuve kanti.


Hooaja lõpus saite oma mängu väga kenasti jooksma ja ka tulemused olid head. Mis juhtus või mida pidi muutma et puzzle tükid lõpuks oma kohtadele kukkusid ja kuidas sellist nivood hoida ka järgmise hooaja perspektiivis ?


- Üks oluline punkt on kindlasti mängijate saadavus - selleks, et meeskond hästi mängiks, on vaja, et mängijad oleksid terved ning samuti heas vormis, valmis senise hooaja vältel tehtud tööd realiseerima. Teine pool on kindlasti see, kui hästi suudame tiimina oma ideid mängijateni viia ning seejuures pole vähem oluline, et mängijate jaoks oleksid need ideed loogilised ning et nad kollektiivselt sellesse ka usuksid. Ma arvan, et see töö on jätkuv ja garantiisid siin ei ole, sloganeid kasutades - peame tegema veel paremat tööd, pühendama end mängijate ja meeskonna arengu jaoks ning minema igale mängule meeskonnana, kus kõik töötavad ühe eesmärgi nimel.


Kui vaadata statistikat, siis Tammekal oli hooajal 2022 meeldivalt palju (16) erinevat väravalööjat. Kas see annab tunnustust sellest, et meeskond on meeldivalt ühtlane ja pauk võib tulla igast jalast või siiski oli see tingitud asjaolust, et puudust tunti ühe ja domineerivama väravaküti järele ?


- Suur hulk väravalööjaid ei ole kindlasti paha. See näitab, et suudame mängida mitmekülgselt ning kindlasti on teisalt ka kiitus standardolukordadega tegelenud Mait Toomile kuna suutsime ka nurga- ning karistuslöökides olla tiim, kes on vastasele ohtlik. Edasiminekut vajame kindlasti aga oma tekitatud võimaluste realiseerimises.


Vaadates statistikat, siis võib märgata, et hooaja teises pooles saadi ka kaitse paremini pidama. Mis on selle taga ?


- Hooaja teise poole sisse lastud väravate statistika tegi tõepoolest päris suure muutuse meile sobivas suunas ning see tegi rõõmu. Päris ühtset vastust, mis oli see konkreetne põhjus, oleks ilmselt teiste muutujate suhtes aga samuti ebaõiglane välja tuua. Ma pean kindlasti kiitma Richard Alandit, kes andis kogu meeskonnale kindlust, samuti aga ka mängijate endi enesekindlust ja mängu plaanist kinni pidamist Me nägime, et õigeid asju tehes on kõigil meid päris keeruline murda ning suutsime hooaja teises pooles olla olulistes mängumomentides distsiplineeritud.


Kui vaatad ainult selleaastase võistkonna potentsiaali ja ei mõtle saadud kohale ja punktidele, siis mis oleks võinud olla sinu arvates pika hooaja lõikes meeskonna ideaalne kuid samas ka realistlik lagi ?


- Siin on oluline märksõna nii meeskondlik kui individuaalne enesekindlus. Hooaja alguses oli meil tegelikult päris mitmeid mänge, kust võtta positiivne ning muuta see heas mõttes pikaajaliseks meeskondlikuks enesekindluseks, mille väga heaks näiteks sel hooajal oli FC Kuressaare, aga kahjuks olime ebastabiilsed ning see pärssis kindlasti meie punktisaaki. Tammeka läbi aegade punktirekord oli selles meeskonnas kindlasti sees!


Endise U21 võistkonna peatreenerina oled kindlasti kursis ka järgmiste peale tulevate poiste ja vanuseklassidega. Milliseks hindad Jalgpallikool Tammeka tervist ja jätkusuutlikust just oma noorte osas, kes järgmise kahe-kolme aasta perspektiivis peaksid hakkama esindusmeeskonna uksele koputama ?


- Ma usun, et selles plaanis oleme me positiivselt järjepideval teel. Hea meel, et sel hooajal saime ka esimese positiivse näite, kus ka meie U21 meeskonnast on võimalik siirduda otse välismaale (Laurits Õunpuu Itaaliasse Modenasse). Sel hooajal näitasid mitmed noored stabiilsust U21 võistkonnas ning said samuti väga viisakalt hakkama Premium liiga kontekstis. Ka uuel hooajal plaanime esindusega järk-järgult liita järgmisi noori ning vaadates meie U21 meeskonna mänge sel hooajal Esiliiga B-s siis usun, et põnevaid noori on meil küll, kes peavad küll kõvasti tööd tegema, kuid keda näeme tulevikus esinduse uksele koputamas. Kindlasti annab Tartus valminud sisehall ka meie noorte arengule veel parema tõuke.


Kas oskad või saad avada plaane järgmiseks hooajaks jätkajate, loobujate, uute tulijate osas ?


- Töö järgmise hooaja võistkonna komplekteerimiseks käib juba mõnda aega. Meie eesmärk on, et suur osa tuumikust jätkaks, mida hooaja lõpu positiivne foon, ma usun, toetab.


Kuna meeskond kokku tuleb ? Kuidas säilitatakse puhkuse ajal füüsiline vorm ?


- Kuna hooaja ettevalmistus Eestis on võrreldes muu maailmaga päris pikk, siis esimeste pallitreeningutega alustame uue aasta alguses, detsembri keskpaigani meeskond puhkab, seejärel alustame individuaalsete kavadega ning koguneme natukene teises formaadis ühistreeninguteks ka juba detsembri viimasel nädalal.


Kui palju teeb elu-olu lihtsamaks, et nüüd on võimalik teha hooajaeelne ettevalmistus vastvalminud Tartu Annemõisa jalgpallihallis ?


- Suures plaanis saame jätkata läinud hooaja ettevalmistusega sarnases rütmis, küll aga võidame nädalas enam kui ühe tööpäeva, mis mullu kulus marsruudil Tartu-Viljandi-Tartu. Seetõttu usun, et nii treenerid kui mängijad ootavad uut ettevalmistusperioodi Tartus rohkem kui kunagi varem.





334 views
bottom of page