top of page

TAMMEKA NOORTEVÕISTKONNAD VALMISTUVAD HOOAJAKS


Jalgpallikool Tammeka on üks Eesti suurimatest püramiidklubidest, kus lisaks esindusnaiskonnale ja -meeskonnale on treenimas ka hulgaliselt erinevate vanuseklasside noortegruppe. Kui kõige pisemad teevad alles oma esimesi jalgpallilisi samme ning nii treeningute kui ka turniiride esmaseks eesmärgiks on vaid puhas rõõm jalgpallist ja mängukaaslastest, siis vanemate gruppide mängijad ja treenerid võtavad asja juba pisut tõsisemalt ja hetkel käib vilgas valmistumine hooajaks, mis tinglikult algab 2023 aasta Eesti noorte meistrivõistlustega.

Tegime juttu vanemate vanuseklasside Tammeka siniste gruppide peatreeneritega ja uurisime, et kuidas ettevalmistus Eestimaa lume- ja külmarohkes talves kulgenud on ning millised on võistkondade igapäevased rõõmud ja mured.


Kes, Kus ja Kuna ?


Kõik käesolevas loos portreteeritavad sinised võistkonnad on mängimas 2023 hooajal Eesti omavanuste kõrgemates liigades, kus selgitatakse välja konkreetsete vanuseklasside parimad võistkonnad.

2007 sinine võistkond mängib U17 Eliitliiga esiliigas, kus mängib kokku kümme meeskonda. Esimene mäng on meeskonnal 2. aprillil.

2008 sinine võistkond oleks pidanud mängima U16 vanuseklassi teist liigat, aga kuna mitu võistkonda loobus sellel aastal meistrivõistlustelt, siis peale lühikest arupidamist otsustas võistkond vabanenud koha vastu võtta ja ennast tugevaimal tasemel ka proovile panna. Liigahooaeg on noormeestel algamas aprilli keskel.

2009 sinine meeskond alustab oma mänge U15 esiliigas 1. aprillil. Kokku on liigas kaksteist võistkonda.

2010 sinine alustab samuti aprilli alguses oma seiklust U14 esiliigas, kus kokku on kaksteist võistkonda. Meeskonnale ja treenerile on see esimeseks aastaks 11 vs 11 jalgpalliga suurel väljakul.

2011 ja 2012 sinised meeskonnad alustavad oma teekonda U13 piirkondlikel meistrivõistlustel ja edu korral on võimalik neil kvalifitseeruda juba 2024 aasta U14 esiliigasse. Eeldatavasti algavad mõlema meeskonna mängud kas aprilli lõpus või mai alguses.

Neidude 2007 võistkond mängib tüdrukute U17 Eliitliigat ja samal ajal osaletakse ka naiste duubelmeeskonna koosseisus ka juba naiste meistrivõistluste esiliigas. Mängud mõlemas liigas algavad aprilli keskel

Neidude 2009 võistkond asub esmakordselt mängima suurele väljakule, kus esiliigas mängib kokku 7 võistkonda. Mängud liigas algavad aprilli lõpus.


Sisehalli võlu ja valu


Tammeka sinistele gruppidele on ette nähtud võistkondlikult neli ühistreeningut nädalas, millele lisanduvad individuaalsed väravavahi treeningud ja mängijate endi töö individuaalsete kavade alustel. Peatreenerite ülesandeks on pidada ka mängijatega arenguvestluseid ja seeläbi noori ka tagasisidestada ning kuulata ära nende endi mõtted ja küsimused.

Kõik treenerid, kellega õnnestus vestelda tõid treeningutest rääkides välja võimaluse treenida Annemõisa jalgpallihallis, mis võõrustab Tartu jalgpallureid esimest aastat. Nagu ühest suust kiidetakse paranenud võimalusi, mis halli saabumisega on tekkinud. 2009 sinise grupi peatreener Hannes Värs: “ Kui eelmisel hooajal sai hooaja ettevalmistust alustatud ainult uisutrennidega Sepa jäätunud kunstmurul, siis sellel talvel hallis trenni tegemine on võistkonnale kindlasti väga hästi mõjunud. See kvalitatiivne hüpe ei ole tulnud ainult tavapärase jalgpallitehnika ja taktika arvelt vaid ka just füüsilise ettevalmistuse poole pealt, kuna jäisel väljakul on mängijatel peaaegu võimatu teha suure kiiruse pealt suuna- ja tempomuuutuseid. Ning kui mängijate kehad ei ole saanud nimetatud elementidega harjuda, siis on äärmiselt suur oht mängijaid vigastada juba ka hooajaeelsetes treeningmängudes või turniiridel, mis toimuvad tavapärastest treeningtingimustest parematel väljakutel.”


2007 ja 2008 siniste gruppide peatreener Martin Teder märgib ettevalmistusperioodist rääkides ära, et tegemist on äärmiselt huvitava perioodiga, kuna halli kasutamise regulaarne võimalus on uudne nii mängijatele ja treeneritele ning nuputamist jätkub juhendajatele kõvasti, et kuidas Tartu mõistes innovatiivseid võimalusi kõige paremini ära kasutada.

Siiski nendivad kõik peatreenerid, et hall on küll tore asi ja annab palju juurde, kuid kuna Tammeka ise on suur ja Tartus on veel mitmeid jalgpalliklubisid, siis hallitreeningud toimuvad pea alati tugevalt vähendatud väljakutel ja treeningutel 11 vs 11 või 9 vs 9 mängimine on võimatu. Tüdrukute 2009 vanusegrupi treener Kaivo Sang toob välja ka kellaajalise faktori, kuna olude sunnil tuleb alustada mõningate treeningutega isegi 30 minutit hiljem, kuna paljud tüdrukud ei jõua logistiliselt kella neljastele treeningutele. Sang pakub välja hetkel küll utoopilise idee, et paar halli lisaks lahendaks Tartu jalgpallurite ruumi- ja ajaprobleemi jäädavalt.

Kuna osa treeninguid tuleb läbi viia ka õues, siis ei pääse ükski grupp ka Eestimaa ilmast ja selle poolt organiseeritud vingerpussidest, kui tavapärase ja planeeritud treeningu asemel tuleb fantaasial lennata lasta. Nii Martin Teder, kui ka 2010 ja 2011 siniste gruppide treener Ervin Laaneots nendivad, et õues treenides tuleb arvestada paratamatusega, et nii mõnigi jalgpallitrenn tuleb läbi viia mittekontaktselt, aga kui ilmateate ja väljaku olukorraga ennast piisavalt vara kurssi viia on võimalik teostada täitsa mõtestatud tegevusi. Ja kui olukord on täitsa lootusetu, siis tuleb treeneritel ka endil käed külge lüüa. Hannes Värs kirjeldab värvikalt treeningut, kus 2009 sinise grupi treeneritel tuli haarata labidad, et poistele 110 meetri jagu puhast platsi lahti lükata, et vajalikud fitnessjooksud tehtud saaks.


Teadlikumad jõutreeningud


Et lisaks headele jalgpallilistele oskustele olla ka heas füüsilises vormis on sinised grupid teadlikult vaeva nägemas ka üldfüüsiliste treeningutega. Nii Sang kui ka Teder nendivad, et üheks tähtsaks paigaks on kujunenud mängijatele Sepa Gym, kus mängijad saavad jõuharjutusi teha koos võistkonnaga, kui ka eraldi käia. Samuti toimuvad Gymis ka regulaarsed võistkondade tava- ja videokoosolekud. Kõik võistkonnad puutuvad ka vähemal ja suuremal määral kokku klubi esindusmeeskonna fitnesstreeneri Alar Trummiga, kes jõudumööda viib noortele ka ise jõu- ja fitnesstreeninguid läbi. Samuti on Alar koostanud ka kavad 2010, 2011 ja 2012 sinistele gruppidele, kellega tal kontaktreeninguid nii palju ei ole. 2012 sinise grupi peatreener Egert Sults väidab, et vaatamata noorusele on 2012 sünniaastaga poisid Alari poolt koostatud kavad rõõmuga vastu võtnud ja tegemist on elemendiga, mis tavapärastele treeningutele meeldivat värskendust ja elevust pakub. Samuti võib Sults juba nähtu põhjal väita, et mängijate kehavalitsemine -koordinatsioon on peale oktoobris alustatud kavade järgimist oluliselt paranenud. Nii Laaneots kui ka Värs kiidavad ka Alari operatiivsust ja kättesaadavust, kui vajaminevat nõu saab vajadusel ööpäevaringselt. Samuti toob Martin Teder, kes töötab just vanemate noormeestega välja asjaolu, et paljud poisid käivad jõusaalis ka individuaalselt ja on äärmiselt tähtis, et neil oleks keegi, kes annaks väärtuslike juhiseid, et kuidas tehtav trenn ka asja ette läheks ega mõjuks hoopis kehale ja jalgpallilistele oskustele pärssivalt.

Tederiga nõustub ka neidude 2007 grupi peatreener Kristel Vidaja, kes nendib rõõmuga, et päris tore on kõrvalt jälgida, et ka neidudel on tekkinud teatav sportlik konkurents just jõusaalis saavutavate tulemuste osas ja toimub agar treenimine nii võistkonnaga kui ka “salaja”. Kuid peamiselt tekitab treenerile rahulolu, et kõik neiud tunnevad ennast jõusaalis äärmiselt mugavalt ja naudivad protsessi ja arengut.

Tüdrukute 2009 grupi treener Kaivo Sang toob lisaks Trummile välja naiste esindusvõistkonna füsioterapeudi Hannagret Luksi: ” Tänu Hannagretile on tüdrukud saanud väga heal tasemel ülevaatuseid ja vajadusel ka taastusravi, mille tulemusena oleme erinevatel turniiridel saadud vigastusmured äärmiselt sujuvalt lahendatud ja ükski mängija pole pidanud treeningutelt asjatult kaua eemal olema.”

Kõik treenerid kiidavad kaks aastat tagasi loodud Sepa jalgpallikeskuse Gym-i ja sealseid võimalusi, mis lubavad olenemata õues olevast ilmast tegeleda mängijate füüsisega.


Ettevalmistavad turniirid ja laagrid


Lisaks rutiinsetele trennidele on ettevalmistuses väga tähtsal kohal ka turniirid ja laagrid, kus saab harjutada võistkonna koostööd just võistlustingimustes. Seoses mitmete sisehallide lisandumisega terves Eestis on muutunud ka turniiride iseloom, mida just hooajaks ettevalmistudes külastatakse. Kui varasemalt tuli olude sunnil peamiselt osaleda erinevatel saalijalgpalli turniiridel, siis nüüdseks on talvised kontrollmängud ja turniirid kolinud sisehallidesse.

2007 sinise grupi poisid osalesid ettevalmistusperioodil ISport Cupil Tartus. Samuti on hooaja lähenedes kavasse võetud mitmed kontrollmängud klubisiseste vastastega ja ka võistkondadega väljastpoolt klubi. 2008 sinine grupp osales talveperioodil Tallinnas Reval Cupil ja Tartus ISport Cupil. Sarnaselt 2007 grupile on ka neid hooaja lähenedes ootamas mitmed kontrollmängud. Mõlemad grupid käisid ka Martin Tederi juhtimisel Käärikul laagris, kus suurt tähelepanu pöörati just ka võistkonnavaimu loomisele ja sotsiaalsete oskuste arendamisele.

2009 sinine grupp on käinud halliturniiridel Tallinnas ning Tartus ja pidanud mitmeid kontrollmänge teiste Tammeka gruppidega.

2010 sinine grupp käis teiste harjutusturniiride ja mängude vahel rahvusvahelisel turniiril Riga City Cup, kus saavutati tugevas baltimaade konkurentsis kolmas koht.

Sarnaselt vanematele kolleegidele on ka 2011 sinise grupi poisid otsinud tugevaid kontrollturniire Tallinnast ja pidanud agaralt kontrollmänge klubisiseste vastastega.

Egert Sults koos oma 2012 sinise grupiga osaleb 17-19. märts Ateitis Cupil Leedus, kus lisaks baltikumi parimatele on ennast näitamas Londoni Chelsea, Torino Juventuse ja Lissaboni Benfica noortevõistkonnad. Samuti käidi juba traditsiooniks saanud talvelaagris Käärikul, kus samuti lisaks treeningutele keskenduti ühistegevustele ja meeskonnavaimu tõstmisele.

Kuna tüdrukute 2007 sünniaastaga võistkond on sisenemas juba otsapidi täiskasvanute jalgpalli, siis nemad on oma oskusi lihvinud koos Naiste Meistriliigaga ja mõned kontrollkohtumised on peetud ka FC Elva sama vanade neidude vastu.

2009 sünniaastaga tüdrukuid ootab tuleval hooajal aga esmakordselt täismõõtmetes väljak ja formaat 11 vs 11 ja sellest tulenevalt on ka omale turniire ning vastaseid otsitud. Kuna tüdrukute võistkondasid Eestis just ülearu ei ole, siis väga tähtsal kohal hooajaks ettevalmistumisel on treeningmängud poiste võistkondade vastu.

Treeneri sõnul kohanevad tüdrukud uutmoodi mängukorraldusega jõudsalt ja loodetavasti tuntakse ennast ettevalmistuse lõppedes juba nagu kalad vees.


Jalgpalli, jalgpallureid ja paremaid inimesi


Uurisime, et kas treenerid julgevad juba üht- teist ka välja lubada seoses algavate noorte meistrivõistlustega.

2007 sinise ja 2008 sinise peatreener Martin Teder: “Aasta alguses seadsid mängijad ühiselt ka selle hooaja sportlikud eesmärgid ja ütleme nii, et ambitsioonikusest puudust meie 2007 ja 2008 sinistel võistkondadel ei ole. Täpsema info eesmärkide osas jätame aga hetkel veel võistkonna liikmete endi teada. Suur plaan on ikka tegutseda nii, et mängijad naudiks jalgpalli mängimist, püsiksid terved ja tugevad, saaksid paremateks jalgpalluriteks. Kui selle kõigega kaasneb ka paremaks inimeseks saamine, siis seda imelisem.”

2009 sinise peatreener Hannes Värs:” Minu kui treeneri eesmärgid algavaks hooajaks on kindlasti mängijate arendamine parimal võimalikul viisil. Mängime oma vanuseklassi kõrgemas liigas ja see on ka üheks peamiseks aluseks, et kõik sellel hooajal saadavad mängud on meile väljakutsuvad ja mängijatele arendavad. Igale mängule läheme vastu kindlasti suhtumisega, et võistkonnana tahame alati lahingu võita, kuid teha seda nii, et jälgime ka oma mänguplaani. Mängijate pikemat arengut vaadates kindlasti ei oma nii suurt tähtsust see, mis koha võistkond saavutab U15 esiliigas kokkuvõttes, vaid pigem on tähtis pingutus igas mängus ja igal treeningul.”

2010 ja 2011 siniste gruppide peatreener Ervin Laaneots enda ja võistkonna eesmärkide sõnastamisel lühidalt konkreetne: Meie eesmärgiks on algaval hooajal võimalikult palju jalgpalli mängida.”

2012 sinise võistkonna peatreener Egert Sults: “Kuna meie mängime meistrivõistlustel aasta vanemate vastu ja samuti ei jagata välja ka medaleid, siis põhiliseks eesmärgiks on anda vanemate poiste vastu väärikad lahingud ja miks mitte teha ka sportlikult hea tulemus hooaja lõpuks”

2007 neidude grupi peatreener Kristel Vidaja: “Eesmärk selleks hooajaks on, et mängijad saaksid võimalikult palju mängida ning adekvaatset tagasisidet oma oskuste ja puudujääkide osas. Lisaks on eesmärgiks valmistada tüdrukuid ette järgnevateks aastateks täiskasvanute tasemel, kuna noorteliigad saavad selle grupi jaoks läbi. Seepärast olemegi võtnud lisaks oma enda liigas osalemisele plaani, et proovime anda ka võimalkult palju mängijaid esindusnaiskonna duubelvõistkonna rivistusse.


See grupp on ka minu enda jaoks emotsionaalselt suure tähtsusega, kuna olen osade tüdrukutega koos olnud alates nende esimestest trennidest Tammekas. On olnud äärmiselt kihvt kogemus näha, kuidas mängijad on kasvanud ning arenenud nii mängija kui ka inimesena: Tüdrukutirtsudest on saanud kenad neiud.”

2009 tüdrukute grupi treener Kaivo Sang aga lubab, et sellel aastal tasub tüdrukute mänge staadionile koha peale vaatama tulla:” Tegime võistkonnaga koosoleku, kus jõudsime ühisele konsensusele, et me uueks hooajaks tulemusliku eesmärki ei pane. Pigem sihime seda et lähme iga mänguga järjest paremaks ja kinnistame varasemalt õpitud asju. Küll aga, panime paika endale mõned väiksemad eesmärgid. Näiteks soovime see aasta võistkondlikul saada liigas kolm nullimängu ja viis mängu kus suudame vähemalt kolm või rohkem väravat lüüa. Omaltpoolt kutsun kõiki huvilisi meile kaasa elama nii turniiridele, kodumängudele kui ka miks mitte võõrsil mängudele. Pealtvaatajate toetus ja huvi läheb tüdrukutele väga korda ning mõjub äärmiselt innustavalt saavutamaks järgmiseid eesmärke ning samuti annab neile sõnumi et nad ajavad õiget asja. Nii et, trummipulgad kätte, laulud selgeks ja näeme Sepal !”




351 views
bottom of page