top of page

Tammeka heategevuslik visiitkaart: Roosa Jalgpall

26. augustil on Tamme staadionil toimumas traditsiooniline ja juba arvult 11. Roosa Jalgpalli jalkafestival, mille algseks autoriks ning järjepidevaks korraldajaks on olnud Jalgpallikool Tammeka esindusnaiskond. Siinkohal ongi paras hetk meenutada, et mida ja kuidas on tehtud varasematel aastatel ja kuidas kõik see välja on kukkunud.


Ise mõeldud ja ise tehtud


Roosa Jalgpall kutsuti ellu aastal 2013, kui toonane esindusnaiskonna mängija Karina Kesvatera, tuli mõttele käivitada ka Tartus sarnane sportlik heategevuskampaania, millega ta ise oli USA-s õppides kokku puutunud. Mõeldud-tehtud ja sellest samast aastast on Roosal Jalgpallil koos oma heategevuslike eesmärkidega olnud kindel koht tammeklaste poolt korraldatavate ürituste kalendris.

Läbi aastate on olnud ürituse peamisteks partneriteks Eesti Vähiliit ning vähihaigeid aitav ja nende ravi finantseeriv organisatsioon Kingitud Elu, kelleni üritusel kogutud tulu on jõudnud. Samuti on olnud festivalil eesmärk aidata raskete haigustega võitlust pidavaid vapraid naisterahvaid Janne Fridolini ja Magdalena Olga Viksi. Samuti on eraldi tähelepanu juhitud just rinnavähile ja selle ennetustegevustele.


Naiskonna poolt on vedanud projekti aastaid eelmainitud idee käivitaja Karina Kesvatera, kellelt võttis teatepulga omakorda aastateks üle omakorda Maria Sootak. Peale Maria lahkumist pealinna jalgpalliväljakutele on üritust vedanud noorem põlvkond, kes esimeste Roosade ürituste ajal alles pallitüdruku ametit väljaku kõrvalt said pidada, aga nüüd juba ise Tammekat ja Tartut Eesti kõrgeimal tasandil esindavad. Loomulikult on rohkem või vähem olnud kõikide üritustega seotud ka naiskonna mängija/kapten/peatreener Sirje Kapper ning ülejäänud toimekas naiskond, kuna lisaks heategevusele on tegemist ka üritusega, kus klubi ja naiskond saavad midagi koos teha ja üksteisest ning koostegemisest rõõmu tunda. Naiskonna tänase peatreeneri sõnul on olnud Roosa Jalgpall naiskonnale üks iga hooaja tipphetki.

Viimastel aastatel on festivali ja mängu korraldamisega olnud aktiivselt ametis ka Tammeka kogukonnajuht Monica Rand. Ürituse tähenduslikust klubile näitab ka juba tõik, et mitmel korral on Roosa Jalgpall valitud aasta lõpus Tammeka enda töötajate poolt aasta kõige tähelepanuväärseimaks sündmuseks.


Heategevuslik mäng, kus siiski palju kaalul


Kui USA-s, kust algne idee pärit, on sellised heategevuslikud mängud pigem ennekõike pingevabad ja meelelahutuslikud, siis tartlased otsustasid heategevusele liita ka sportliku pinge ning Roosa Jalgpall on püütud maha mängida Eesti naiste meistrivõistluste raames, mille tõttu on pea igakordselt lisaks heategevuslikule mõõtmele olnud mängus ka kolm punkti ning koht turniiritabelis. Vaid korra on mäng toimunud ka pisut pingevabamas

õhkkonnas, kui 2018 aastal kohtuti Tartu Ülikooli korvpallimeeskonna duubelvõistkonnaga.

Kokku on Tammeka esindusnaiskond pidanud Roosa Jalgpalli raames maha üheksa Eesti meistrivõistluste mängu, millest on saadud viis võitu, üks viik ja kolmel korral on osutunud paremaks vastased. Vaatamata positiivsele võitude ja kaotuste saldole on negatiivne väravate vahe, mis enne selleaastast mängu JK Tabasaluga on 17-19.

Tallinna Kalevi naiskond on Roosa Jalgpalli raames oma meistrivõistluste mänge pidanud kahel korral ja korra on festivali raames kas Tamme või Sepa staadioni murule jooksnud FC Levadia, Pärnu JK, Nõmme Kalju, Pärnu Vapruse, Põlva Lootose, Noortekoondise ja Viljandi Tuleviku naiskonnad.

Meeldivaks traditsiooniks ja toredaks žestiks on saanud, et tihti on külla sõitnud naiskonnal kaasas ka omapoolne annetustšekk või meene oksjonile, millega festivali põhieesmärki toetada.


Jalgpalluritest esinejad ja järgmine peatus Eesti Laul


Lisaks sportlikule pingele ja meelelahutusele on ürituse õnnestumisele kaasa aidanud ka erinevad meelelahutuslikud esinejad, kes siis enne mängu või selle vaheajal oma loominguga pealtvaatajate meeli on rõõmustanud. Kuigi see ei ole eraldi eesmärgiks olnud, on läbi aastate esinema sattunud mitmeid artiste, kelle üheks armastuseks ja tegevusvaldkonnaks lisaks muusikale on just jalgpall. Esimesel Roosa Jalgpalli toimumisaastal pakkusid muusikalisi vahepalasid Tartus teada tuntud ja ka Tammekaga tihedalt seotud vennad Siim ja Mikk Valtna koos oma ansambliga Forest Kämp. Mitmel korral on festivalipublikut lõbustanud Tammeka duubelmeeskonnas mänginud ja ka muidu tuntud jalkafänn Andrei Zevakin. 2022 aastal astus Tamme staadionil ülesse tugeva jalgpalluri ja treeneri taustaga Inger Fridolin ning enda maagilisi oskusi on käinud demonstreerimas ka Eesti üks tuntumaid trikijalgpallureid Eno Lints.


Huvitava paralleelina võib näha asjaolu, et paljud Roosal Jalgpallil esinenud artistid on saanud käe, jala või siis suu valgeks ka Eesti kõige populaarsemal laulukonkursil Eesti Laul. Nii on Eurovisiooni eelkonkursil ülesse astunud ja ka finaali jõudnud Inger Fridolin, Andrei Zevakin, Artjom Savitski ning saatebändides on trummaritena kaasa teinud Siim Valtna ja 2021. aasta Roosal Jalgpallil esinenud Reigo Ahven.

Samuti ei saa mainimata jätta ka 2019 aastal esinenud ja ennekõike nooremat jalgpallipublikut kõnetanud räppmuusikat viljelenud kollektiivi Karmo & Küberrünnak, ning 2014 aastal esinenud ansamblit Kruuv, kellel läks suisa nii hästi, et kollektiivi võis näha ja kuulda mõnelgi järgneval aastal toimunud tammeklase pulmapeol.

Seega kui omad bändi ja tahad saada kuulsaks, siis just Roosa Jalgpall on Sinu võimalus ja uks Eesti levimuusika koorekihti :)





Oksjonid, loosid ja priitahtlikud pirukad


Lisaks heategevuslikule piletitule on suure osa kogutud tulust moodustanud ka erinevad heategevuslikud oksjonid ja ka Tammeka naiskonna ja klubiülese kogukonna poolt valmistatud erinevad soolased ja magusad küpsetised. Praktiliselt igal aastal on olnud lauad küpsetistest lookas ja hea meel on olnud tõdeda, et hilisematele saabujatele on jäänud nautimiseks alles vaid õhus hõljuv koogihõng.


Menukad on olnud ka oksjonid, kus heategevuslikel eesmärkidel on omale uued kandjad leidnud Konstantin Vassiljevi, Martin Milleri, Anastassia Morkovkina ja paljude teiste tuntud jalgpallurite mängusärgid, Ragnar Klavani poolt signeeritud jalgpall ning isegi Sander Puri poolt pruulitud käsitööõlled. Toimunud ona ka erinevad loosimängud, kus suuremaid ja väiksemaid auhindasid lademetes laiali on jaotatud- näiteks 2020 aastal sai üks õnnelik loosipileti ostja koju viia suisa Lasita Maja poolt loosirattasse lisatud aiamaja.


Numbrid ja Rekordid


Suurim Tammeka naiskonna võit pärineb aastast 2013, kui Tallinna Kalevi naiskond alistati seisuga 5-1 ning suurim kaotus omakorda aastast 2015, kui Pärnu JK sõitis koju 6-0 seljavõiduga. Skooriliselt kõige vaatemängulisem ja resultatiivseim oli 2014 aasta kohtumine, kui küllasõitnud FC Levadia naiskond saavutas tartlannade üle 7-2 võidu.

Kokku on külastanud Roosat jalgpalli kõigi aastate jooksul hinnanguliselt ca 2500 inimest. Rekordiline publik saadi staadionile 2022 aastal, kui toimus festivali 10. juubeliüritus, mil mängu vaatama ja oma panust andma oli tulnud rekordilised 457 silmapaari, millest sai ühtlasi ka läbi aegade suurim pealtvaatajate arv, mis ühte naiste meistrivõistluste mängu Eestis vaatama on kogunenud.

Heategevusse on läbi Roosa Jalgpalli rännanud ümmargusel 21 000 eurot. Sarnaselt publikunumbrile sündis 2022 aastal rekord ka annetatava summa osas, kui 8600 kokku kogutud eurot märgivad ülivõimsat rekordsummat.




Roosa Jalgpall 2023


Kuna Roosa Jalgpalli juubeliüritus 2022 aastal oli niivõrd edukas, siis ei ole ei Tammekal ega ka esindusnaiskonnal muud võimalust, kui üritus vähemalt sama edukalt läbi viia ka aastal 2023. Selleaastane Roosa Jalgpall leiab aset 26. augustil ja tegemist on terve päeva vältava festivaliga, mis hõlmab nii Tammeka esindusnaiskonna kui ka meeskonna mänge.Festivali väravad avatakse juba kell 12.00. Sellle aasta Roosa Jalgpalli jalgpallilised peaesinejad on Tammeka naiskond ja Tabasalu JK, kes võtavad omavahel mõõtu kell 13.00 Naiste Meistriliiga raames. Traditsiooniliselt kannavad Tammeka mängijad roosasid mängusärke.


Kell 17.00 algab festivali teine vaatus, kui Tamme staadioni peaväljakule astuvad Tammeka esindusmeeskond ja Pärnu Vaprus, et Premium Liiga raames omavahel ära jagada kolm punkti.

Lisaks jalgpalli lahingute aitavad päeva jooksul meeleolu luua ja hoida erinevad artistid: Amplituud, Helena & Andreas, DJ MaQ Music ja stand-up koomik Stewart Johnson. Samuti on võimalus osaleda Nike Training Club vabaõhutreeningul.

Aset leiab traditsiooniline särgioksjon, kus saab panuseid teha Inna Kiss-Zlidnise, Lisette Tammiku, Vlada Kubassova, Liisa Merisalu, Joonas Tamme, Sten Reinkorti, Taijo Teniste ja Tanel Tammiku võistlussärkidele. Kõhutäie eest kannavad hoolt Tammeka naiskond ja Tammeka klubipere üleüldiselt. Kohal on ka traditsiooniline kodumängude toitlustaja Emajõe Pruuikoda.

festivalialal on avatud traditsiooniline “Iga loos võidab” telk ja erinevaid vahvaid loosiauhindasid jagub kõigile. Loosirattas on auhinnad Lucky Loorelt, Veinilt & Vinelt, erinevatelt fotograafidelt ja spaadelt. Mõnel õnnelikl on võimalik oma suve pikendada Glämping ööbimeega jne.


Täpsema kava ja programmiga hoia end kursis Tartu JK Tammeka instagrami kontolt või Roosa Jalgpalli Facebooki üritusel.

Kohtumiseni 26.08.2023 Tamme staadionil Tartus. Kui arvad, et sooviksid ürituse õnnestumiseks oma panuse anda, kas siis maitsvate küpsetiste või hoopis mingi muu vahva ideega, siis ära kõhkle ja võta ühendust Tammeka kogukonnajuhiga Monica Rannaga monica@jktammeka.ee.





254 views
bottom of page