top of page

Jalkavanema päevik #10: minu osalemine jalgpalliklubi tegevuses laiemalt

Tere kõigile!


Olen jõudnud oma jalkavanema päeviku 10-nda juubelipostituseni ning hea meel on tõdeda, et endiselt leidub lugejaid, kes leiavad siit midagi huvitavat ja kasulikku. Ja tõenäoliselt sellepärast pakkus JK Tammeka, et võiksin oma postitused edaspidi avaldada klubi kodulehel. Selle üle on mul hea meel, sest nii see jõuab see rohkema hulga lastevanemateni ja ka varasemad postitused on kergemini leitavad.


Tänases sissekandes ei räägi ma eriti oma poisi saavutustest vaid tahan rääkida oma isiklikest tegemistest seoses klubiga, kus siis mulle sarnase DNA-ga kasvandik ennast treenimas käib. Aga enne, kui oma nimekirja ette loen, siis tahaksin veidi lahti mõtestada, mis asi see jalgpalliklubi üldse on. Tuntud jalgpalliklubid, kelle logod on saanud juba omamoodi globaalseteks brändideks, on äriorganisatsioonid, kelle peamine eesmärk on teenida omanikele kasumit. Kuid see on siiski pelgalt stereotüüp, mis on tekkinud silmapaistva vähemuse pealt. Enamik jalgpalliklubisid maailmas ja väidan, et (vb mõningase mööndusega) kõik Eesti jalgpalliklubid on oma olemuselt kogukondlikud mittetulundusühingud, kes koondavad kokku jalgpallihuvilisi noori ja vanu. Sportlikud tulemused on peegeldus sellest, mis tasemel on treeningute kvaliteet suudetud tõsta ning milline on kogukondlik toetus klubile läbi erinevate väljundite.


Mulle selline kogukondliku missiooni omava klubi formaat sobib lapsevanemana väga hästi. Minu peamiseks sooviks on, et noortega tegelev spordiorganisatsioon paneb lapsed liikuma, hindama tervislikke eluviise, õpetab enesedistsipliini, tekitab soovi ennast ületada ja annab muid eluks vajalikke sotsiaalselt oskusi, et tulevikus elada pikka ja kvaliteetset elu ning olla omakorda eeskujuks järgnevatele põlvedele. Jah loomulikult on igal klubil ambitsioon leida talente, kes jõuavad oma sportlasteel kaugemale. Aga tipule lähemale jõudmine ei juhtu iseenesest, juhuslikult ja äkki – selle üheks oluliseks eeltingimuseks on see, kui noor inimene suudab ennast motiveerida töötama üks päev korraga selle nimel, et olla täna natuke parem kui eile ning olla homme veidike parem kui täna. Nii lihtne see ongi.


Kaasa löömine protsessis, kus motiveeritakse noori olema iga päev parem versioon endast ongi peamine ajend, miks mulle meeldib jalgpalliklubi tegemistes kaasa lüüa. See on minu panus paremasse ühiskonda täna ja mille tulemus võiks mõjutada positiivselt kaugemat tulevikku. Laiskade ja mugavate noorte peale me paraku paremat tuleviku ei lao. Õnneks on kogukondlikus klubis kaasalöömine lihtne – tuleb vaid käsi püsti tõsta ja endast märku anda. Kogukondlikud klubid ei suple paraku rahas ja reeglina ei kurda töökäte ülekülluse üle. Väljundeid on palju ja suur osa neid ei nõua mingeid erilisi oskusi, samas on võimalik oma erilised võimeid rakendada, olgu siis selleks invertariga tegelemine, treeningutel assisteerimine, transpordi pakkumine, millegi ehitamine/parandamine, kodumängude ja turniiride korraldamisel abistamine, turunduslikud tegevused või siis infotehnoloogia.


Nii tegin ka mina – lihtsalt ühel heal päeval saatsin kirja klubile, et tahaks kasulik olla ja kaasa lüüa tegemistes. Kuna mul on infotehnoloogiaga erialaselt tihe seos, siis olengi oma vabatahtlikus töös keskendunud tehnoloogiaga seotud tegevustele. Olen aidanud klubi töösse juurutada mõningaid tehnilisi lahendusi, mis aitavad klubi personalil ja treeneritel kiiremini ja tulemuslikumalt oma tööd teha. Üheks peamiseks projektiks on Spiideo kaamerasüsteemi juurutamine. Hea meel on selle üle, et see on aasta jooksul laialdaselt kasutusele võetud erinevas vanuses ja tasemes treenivate gruppide treenerite poolt analüüsimaks kaasaegsel viisil oma gruppide treeninguid ning mänge. Süsteemi tarkvara uueneb pidevalt nii, et ka endal igav ei hakka. Saan pidevalt ennast kursis hoida tehnoloogiliste uuendustega, mis tänapäeva jalgpallis kasutusse võetakse. Näiteks kasutab sama Spiideo süsteemi Rootsi naiste rahvuskoondis, kes käesoleva aasta MM-l jõudis poolfinaali välja.


Teiseks Spiideo süsteemi väljundiks on mängude ülekanded ja neid teeme ka erinevatel vanuste ja tasemete alates esindusvõistkondadest kuni 10-aastasteni välja. Selle hooaja peale peaks tulema kuni 200 otseülekannet Sepa jalgpallikeskusest. Ma julgen väita, et sellises mahus noorte mänge pole Eestis kunagi üle kantud. Eraldi teema on esindusnaiskonna mängud – nende pilti oleme saatnud otse YoutTube ning oleme kaasanud ka kommentaatorid. Tammeka esindusnaiskond, kes näitab sellel hooajal head minekut, peaks minu andmetel olema üks kõige rohkem otsepildis olev naistejalgpalli võistkond Eestis. Hooaja lõpupoole on plaanis ka mõned Tammeka noorte võistkondade mängud YouTube vahendusel üle kanda. Seoses otseülekannetega olen pooleldi juhuse tahtel sattunud ise ka mõnda mängu kommenteerima, kuigi pole seda varem kunagi teinud. Nii, et võin oma CV-sse kirjutada, et olen olnud kommentaatoriks Eesti Naiste kõrgliiga mängus Tammeka ja Flora vahel. Kuna mänge, mida üle kantakse on piisavalt palju ja enamikel neist kommentaatorit siiski pole, siis teen siin ka väikese üleskutse – kes tahab kommentaatorina ennast proovile panna, siis andku mulle või klubile märku.


Lisaks Spiideo süsteemiga tegelemisele olen löönud kaasa erinevates teistes projektides. Osad neist on seotud veidi rohkem konkreetse grupiga, kus mul poiss treenib aga osad seotud klubi tegemistega laiemalt. Üheks silmiavardavaks projektiks minu jaoks on olnud kaasa löömine Tammeka tulevikuvisiooni ning järgnevate aastate strateegia koostamisel. Jällegi infotehnoloogina aitasin peamiselt kokku koondada erinevat statistikat ning näitajaid, mille baasil oli võimalik anda adekvaatne hinnang Tammeka, kui jalgpalliharidust pakkuva organisatsiooni paiknemisele Eesti jalgpallimaastikul. Teine osa projektist oli tulevikku vaatav - kuna Tammeka tegevus on väga mitmetahuline, siis sai juurutatud süsteem, mis aitab paremini jälgida erinevate strateegiliste eesmärkide ja nendega seotud võtmetegevuste progressi ja evolutsiooni ajas, mis annab organisatsiooni juhtimisega seotud isikutele parema ülevaate igal ajahetkel. Mulle igatahes on see projekt andnud huvitava sisekaemuse ühe mittetulundusliku jalgpalliklubi struktuuri ja tegevusse ning Eesti jalgpallisüsteemi üldisemalt.


Sellel aasta üheks huvitavaks projektiks on olnud esindusnaiskonna särgisponsorite leidmine, mida sai tehtud täiesti uuel viisil ja oksjoni korras osta.ee keskkonnas. Sain üle hulga aja käe valgeks ka programmeerimises, kui aitasin veidi Tammeka kodulehelele infot osta.ee keskkonnast integreerida. Igatahes on hea meel, et sain kaasa aidata selles projektis ja hea näha, et Tammeka noor ja ambitsioonikas esindusnaiskond mängib see aasta Eesti meistrivõistlustel koha eest esikolmikus. Nagu me näeme, siis naiste jalgpall üldiselt maailmas elab läbi revolutsioonilist tõusu ning soovin, et ka Eestis saaks see rohkem tähelepanu. Seega löön kaasa ka 26. augustil toimuval Roosa Jalgpalli heategevuslikul üritusel, kus kõigil külastajatel, vanadel ja noortel, on võimalus proovile panna oma reaktsiooni ja jalgade kiirus #jalkavanema boksis Tamme Staadionil ühe uudse ja laheda treeningvahendiga. Tulge kindlasti vaatama ja proovima!


Nagu võisite loetu põhjal veenduda, siis erinevaid viise spordiklubi tegemistes kaasa löömiseks on palju. Kõrvalt näen siiski, et vabatahtlikke võiks alati rohkem olla. Ma usun, et igaüks leiab endale jõukohase missiooni. Kui aga ühtegi väljundit endale kuidagi ei leia, siis alati, mida teha saab, on lihtsalt tulla tribüünile, tulla kaasa elama. Omast kogemusest tean mõnel jooksuvõistlusel osalemise läbi, et nii kummaline, kui see ka ei tundu, siis raja ääres kaasaelajad ja nende ergutamine annavad mingi kummalise lisatõuke anda endast maksimumi ja püüdlema selle poole, et olla täna parem, kui eelmisel korral.





128 views
bottom of page