top of page

SPIIDEO- TAMMEKA VÄÄRTUSLIK ABIMEES



Eelmisel aastal hankis JK Tammeka klubi toetaja abil Spiideo uuendusliku videoanalüütika lahenduse koos kahe kaamerasüsteemiga, mis vahetas välja varem klubis kasutusel olnud VEO kaamerate süsteemi. Spiideo võimaldab klubi treeneritel salvestada ja analüüsida treeninguid ning võistlusmänge, lisaks võimaldab süsteem teha otseülekandeid mängudest. Spiideo on treenerite poolt hästi vastu võetud ning läks koheselt laialdaselt kasutusse. Nüüdseks on aasta jooksul salvestatud üle 600 tunni treeninguid ja mänge. Üsna oodatult on peamisteks kasutajateks esindusvõistkonnad ja noortesüsteemi sinised grupid, kelle eesmärgiks on jalgpalli mängida ning ka treenida Eesti mõistes võimalikult tipptaseme lähedaselt.




Kokkuhoitav aeg ja suurem efektiivsus


Ühe suure eelisena toovad treenerid välja aja kokkuhoiu, eriti mis puudutab treeninguid ja mänge Sepa jalgpallikeskuses, kus statsionaarne kaamerasüsteem ka üleval ja sisuliselt on 24/7 “laskevalmis.” Kui varasemalt kulus VEO süsteemi kasutades treeneril hulk aega salvestustehnika ülesseadmiseks, salvestuse allalaadimiseks ning hilisemaks töötlemiseks, siis Spiideo pilvepõhise süsteemi salvestuse tekitamiseks kuluv aeg on olematu. 2007 ja 2008 siniste gruppide peatreener Martin Teder, 2007 ja 2011 neidude grupi treener Kristel Vidaja ning U21 meeskonna treener Siim Valtna ütlevad, et uues Spiideo süsteemis toimib kõik paari kliki ja mõne sekundiga. See annab treeneritele väärtusliku ajakokkuhoiu, et keskenduda toimunud trennide või mängude analüüsimisele ja järgmiste tegevuste ettevalmistamisele ning planeerimisele.


Spiideo süsteem lihtsustab olulisel määral ka mängust oluliste momentide ära markeerimise, hilisema ülesleidmise ning kokkuvõtvate esitluste tegemist. Juba mängu käigus on võimalik väljaku kõrval viibival treeneril märkida nutiseadmes olevas Spiideo rakenduses ära momendid ning Spiideo süsteem markeerib need videosalvestuse ajajoonel ära õiges kohas nii, et neid on väga lihtne üles leida, ilma et peaks video edasi-tagasi kerimisele kulutama palju aega. Neid võimalusi on ära kasutanud paljud treenerid ja kokkuvõtteid ei tehta ainult vanematele vanusegruppidele. Hiljuti tegi 2013 Siniste grupi treener Rasmus Nikkel kokkuvõtva esitluse poistele Flora Spring Cup turniiri mängudest. "Videopilt ja taktikalaua joonistusvahendid aitasid paremini poistele olukordi visualiseerida ning juba järgneval trennil oli tunda mõtestatumat tegevust sarnaste olukordade lahendamisel. Lisaks tundub selline visuaalne õppimisviis lastele olema meeltmööda, kuna ollakse harjunud ekraanide ja nutiseadmetega." vahendas oma kogemust Nikkel.

2013 poiste näide ilmestab veelgi Spiideo võimalusi, kui lisaks Sepa jalgpallikeskuse statsionaarsetele kaameratele on võimalik süsteemist läbi lasta ja analüüsida ka mujal ülesse filmitud mänge või turniire.




Spiideo edukas debüüt Premium liigas


Süsteemi üheks suureks eeliseks on video salvestamise ja töötlemise kiirus. Aeg, mis kulub salvestamise hetkest kuni analüüsitud videokatkendite presenteerimiseni on mõõdetav vaid mõne minutiga. See tähendab, et mängijatele on võimalik presenteerida olulisi mängu momente koheselt, näiteks poolaja vahelisel pausil. Seda on edukalt kasutanud käesoleval hooajal ka juba esindusvõistkond, kui esimeses kodumängus Paide Linnameeskonna vastu poolajapausil olles oli vestlust mängijatega võimalik täiendada taktikalauaga, kus videolõikude ja jooniste abil analüüsiti kiiresti hetk tagasi platsil toimunud olukordi, et minna vastu parema plaaniga teisele poolajale.

Esindusmeeskonna peatreener Marti Pähn toob välja, et iga uue tehnilise lahenduse edukas kasutuselevõtmine nõuab ka treenerite oskuste lihvimist. „Sarnaselt lennuki juhtimisele, kus ühe piloodi käes on juhtkang ning teine jälgib peamiselt instrumente, on oluline ka jalgpallivõistkonna treenerite vaheline koostöö ja tööjaotus paika saada. Sellisel viisil on võimalik saavutada maksimaalne kasu Spiideo süsteemist. Esimene katselend andis positiivseid tulemusi aga siit saab kindlasti edasi minna.“ võtab Pähn kokku senise kogemuse.




Otseülekanded ja väljakuinfo


Lisaks treeneritööd lihtsustavatele vahenditele pakub Spiideo võimalusi ka otseülekannete tegemiseks üle interneti. Seda katsetati eelmisel suvel ning käesoleval aastal on plaanis see laialdasemalt kasutusele võtta. Kuna Esindusnaiskonnal on plaanis võidelda käesoleval hooajal medalite eest aga ametlikult ülekantavaid mänge ei ole palju siis on JK Tammekal plaanis üle kanda kõik Tammeka esindusnaiskonna kodumängud Sepa staadionilt. „Tahame sellega tõsta Tammeka esindusnaiskonna tuntust ja üldisemalt aidata kaasa naiste jalgpalli populariseerimisele Eestis“, sõnab naiskonna peatreener Sirje Roops. Ülekanded Sepa staadionilt saavad toimuma Tammeka TV YouTube kanalis.

Samuti arutab klubi veel isekeskis, et kas ja kuidas oleks võimalik huvilisteni reaalajas tuua ka Sepa jalgpallikeskuses toimuvad noorte turniirid ja meistrivõistluste mängud.


JK Tammeka videosüsteem on tekitanud huvi ka väljaspool klubi. „Päris mitmed konkureerivad klubid ja ka kohtunikud on küsinud meie käest võimalust saada mängude salvestusi“, nendib U21 meeskonna treener Siim Valtna. Spiideo kaamerasüsteem on leidnud ka muid loomingulisi kasutusviise. Näiteks talveperioodil piilusid mitmed treenerid pidevalt läbi Spiideo mobiili rakenduse otsepildi, milline on Sepa Staadioni seisukord – kas talveolud lubavad trenni läbi viia või mitte.



Innovatsioon kui edu võti


Spiideo puhul on tegemist pidevalt areneva ja uueneva süsteemiga ning väiksemaid tehnilisi uuendusi tuli juba möödunud hooaja jooksul. Sellel kevadel aga läheb JK Tammeka üle uuele Spiideo versioonile, mis toob endaga kaasa olulisi uuendusi videote töötlemisel ning esitluste tegemisel. Samuti on uuel versioonil rohkem automaatset tuvastust, mille taga on tehisintellekt ja masinõppe algoritmid, mis on kuumad sõnad tänases tehnoloogiamaailmas. Olulise uuendusena käesoleval hooajal on plaanis süsteemi kasutajateks etapiviisiliselt tuua juurde ka mängijad, kellel on võimalik läbi sama süsteemi vaadata salvestatud treeninguid ja mänge ning treenerite kokkuvõtvaid esitlusi. Esindusvõistkondade mängijad juba saavad kasutada neid võimalusi.


Spiideo süsteemi soetamist toetanud ja klubi tegemistes vabatahtlikuna kaasa lööv Andres Birnbaum ütleb, et tehnoloogia ei saa kunagi asendama jalgpalli põhialuseid ja füüsilist tööd, mida treenerid ja mängijad igapäevaselt peavad tulemuse saavutamiseks tegema. “Tehnoloogia roll tänases päevas on olla võimendiks, mis annab juurde väikese aga olulise panuse, mille kaasabil treenides ja võisteldes saada konkurentide ees eelis. Tänases päevas ei pruugi olla piisav ainult kõvasti tööd teha, tuleb teha ka targasti. Hea meel on näha, et JK Tammeka on uuendusmeelne ning heade mõtete linna suurim ja edukam jalgpalliklubi tahab käia teistest sammukese eespool. “ lisab ta.

Klubi tegevjuht Kristjan Tiirik näeb Spiideo süsteemil olulist rolli klubi noortesüsteemi ja esindusvõistkondade arengus. „Meil on olemas unikaalne süsteem, mida Eestis kellelgi teisel pole. Esimene aasta on andnud meile palju positiivset tagasisidet treeneritelt ning plaanime süsteemi edasiarendusse ja laialdasemasse kasutuselevõtmisse klubi üleselt panustada ka edaspidi“, võtab Tiirik kokku tulevikuplaanid.

Samuti lisab Tiirik, et käesolev projekt on suurepäraseks näiteks ja edulooks sellest, kuidas suurepäraste erioskuste ja teadmistega vabatahtlik kogukonnaliige saab klubi igapäeva tegemistesse suurel määral panustada ning seeläbi suurel määral mõjutada kõigi klubis tegutsevate inimeste töö kvaliteeti. Aitäh, Andres 🙂 !



284 views
bottom of page