top of page

Mitmekülgne areng ja varajane spetsialiseerumine

Puberteedi alguseni ehk orienteeruvalt 12. eluaastani on kindlasti soovitatav tegeleda võimalikult erinevate spordialadega, et laps areneks mitmekülgselt ja leiaks endale kõige meelepärasema spordiala. Sealt edasi on soovitav hakata regulaarsete treeningute koha pealt valikuid tegema. Selles vanuses tõuseb jalgpallis trennide arv ja kasvuspurdi ajal peab laps tervena püsimiseks olema koormuste valikul eriti ettevaatlik.


Kui jalgpall on lapse esimene spordiala, tuleb olla ettevaatlik, et teine spordiala ei hakkaks arengule jalgpallis vastu töötama. Tihti kasutatakse mõne teise spordiala treeninguid lapse kiiremaks muutmiseks, aga kas sellest on kasu? Kiirus- ja hüppetreeningute tegemine võivad last üleliigselt väsitada ja suured kordused monotoonseid harjutusi võivad põhjustada hoopis ülekoormusvigastusi. Pikemate jooksudistantside läbimine muudab jällegi lihased aeglasemaks. Lisaks on tõestust leidnud fakt, et jalgpallile keskenduvad lapsed arenevad mitmes trennis käivast lapsest jalgpalli mängu koha pealt jõudsamalt.



Eriti käib eelnev samal päeval toimuvate trennide kohta, sest jalgpall on intensiivne spordiala, milles arengut soovides peab organism olema võimalikult puhanud. Selleks on olulised ka puhkepäevad, aga kui just sel päeval toimub mõni muu treening, liigub laps jällegi väsimustsooni. Kui jõuda trenni väsinuna, tehakse jalgpallitegevusi näiteks 80%-ga ehk mängija õpib tegema tegevusi 80%-ga, mitte maksimaalselt. Sellest on kahju ka teistele mängijatele, sest nad harjuvad mängima 80%-ga mängiva vastasmängija vastu.


Päeva esimene trenn vs. päeva teine trenn X vs. x


Seega, vastupidiselt soovitavale kasutegurile, võidakse teha lapse arengule hoopis hoopis kahju. Halvemal juhul riskime ülekoormusvigastusega.


Füüsilise väsimusega on tihedalt seotud ka vaimne väsimus ehk liiga suurte koormustega treenidesvõib laps muutuda tujukaks ja tema tegevuste kvaliteet langeda. Rääkimata sellest, et laps ei naudi enam kõiki neid tegevusi, mida ta tegema peab. Tulemuseks võib sellisel juhul olla spordist loobumine ja seda ei taha meist kindlasti keegi.


Eelnevalt kirjeldatud treeningute alla ei lähe kindlasti sõpradega väljas mängimine, mis on kindlasti soovitatav. Seda põhjusel, et siis teevad lapsed ise reeglid ja pingutavad täpselt nii palju kui hetkel jõudu ja tahtmist on.


Küsimuste tekkimisel suhelda treeneri või noortetöö juhiga.

659 views
bottom of page